Медбике кеңесі » КГКП "Ясли сад №179"
Алматы қаласы Білім басқармасының
«№179 бөбекжай-балабақшасы»
коммуналдық мемлекеттік қазыналық кәсіпорыны
Меңгеруші :
+7(727) 225-40-97
Әдіскер:
+7(727) 225-40-97
Нашар көрушілер
нұсқасы
26
қазан
2023

Медбике кеңесі


Медбике кеңесі:


Балабақшадағы тамақтану туралы ата-аналар үшін нені білу маңызды?

Көптеген ата-аналар балабақшадағы тамаққа алаңдайды. Балалар уақытының көп бөлігін мектепке дейінгі мекемеде өткізеді және осы кезеңде мектеп жасына дейінгі балалардың балабақшада теңгерімді және ұтымды тамақтануы өте маңызды.

Баланың диетасы барлық негізгі азық-түлік топтарын қамтуы керек.

Ет үшін майсыз сиыр немесе тауық қолданған жөн. Шұжықтар, шұжықтар және ұсақ шұжықтар пайдалы емес. Қосалқы өнімдер белоктың, темірдің және бірқатар дәрумендердің көзі ретінде қызмет етеді және балалардың тамақтануында қолданылуы мүмкін.

Ұсынылатын балық сорттары: треска, поллок, хек, көксерке және басқа да майы аз сорттар. Тұздалған балық дәмді тағамдары және консервілер асқазан мен ішектің шырышты қабығына тітіркендіргіш әсер етуі мүмкін, әсіресе мектепке дейінгі жаста. Оларды диетаға мезгіл-мезгіл енгізу ұсынылады.

Балалардың тамақтануында сүт және сүт өнімдері ерекше орын алады. Бұл оңай сіңетін кальций мен В2 витаминінің көзі ғана емес. Дәл сүтте бала ағзасының дамуы мен өсуіне қажетті кальций мен фосфор 2:1 идеалды пропорцияда болады, бұл элементтердің жақсы сіңуіне мүмкіндік береді.

Жемістер, көкөністер, жемістер мен көкөністер шырындарының құрамында көмірсулар (қант), кейбір витаминдер, микроэлементтер, сондай-ақ пектин, талшық, диеталық талшық және басқалар сияқты пайдалы заттар бар. Бұл өнімдер ас қорыту жүйесінің жұмысын жақсартады және іш қатудың алдын алады.

Нан, макарон, жарма, өсімдік және жануар майлары, әсіресе қарақұмық және сұлы жармасы қажет. Салаттарға арналған дәмдеуіш ретінде өсімдік майы көкөністердің құрамындағы көптеген пайдалы заттардың сіңуіне мүмкіндік береді.

Дегенмен, дұрыс өнімдерді таңдау жеткіліксіз. Баланың ас қорыту мүшелерінің жетілмегендігін ескере отырып, өнімдер жұмсақ пісіруді қажет етеді. Сонымен қатар, сіз дайын тағамның әдемі, дәмді және хош иісті болуын қамтамасыз етуге тырысуыңыз керек.

Балабақшадағы тамақтану: құжаттама.

           Муниципалдық мектепке дейінгі мекемелер тендерді жеңіп алған жеткізушімен немесе базамен міндеттемелерге байланысты.Дегенмен, мектепке дейінгі білім беру мекемесінің бағытына қарамастан, балабақшадағы тамақтану құжаттамамен реттеледі: мектепке дейінгі білім беру мекемесіне жеткізілетін әрбір өнім міндетті құжаттармен бірге болуы керек:үстеме,сапа сертификаты,

         Балабақшаға өнімдерді тасымалдауды қамтамасыз ететін кәсіпорында автокөлікке санитарлық сертификаттар, жүргізушіге және жүкті алып жүретін адамдарға санитарлық сертификат болуы керек. Өнімдер балабақшаға жеткізілген бойда оларды қабылдауды қоймашы мен медбике ұйымдастырады. Бақылау үшін мектепке дейінгі мекемеде өндірілген күні көрсетілген өнімнің этикеткалары сақталады. Балабақшалар бұл ережені қатаң сақтайды

Балабақшадағы тамақтану: ас мәзірі, режимі.

Балабақшадағы тамақтануды өсіп келе жатқан дененің барлық қажеттіліктерін ескеруге тырысқан мамандар әзірледі.

Күнделікті калория мөлшері мектеп жасына дейінгі балалардың тобына байланысты өзгереді:


Үш жасқа дейінгі балалар үшін нәресте тағамы 1540 ккал аспауы керек,

Үш жастан асқан балалар үшін нәресте тағамы 1900 ккал аспауы керек.

SanPin сәйкес, 16.2. Балабақшадағы күнделікті мәзірде: сүт, ашытылған сүтті сусындар, қаймақ, ет, картоп, көкөністер, жемістер, шырындар, нан, жарма, май және өсімдік майы, қант, тұз болуы керек.

Егер қандай да бір өнім жоқ болса, оларды ауыстыруға болады. Бұл шырындар түрінде балабақша тағамдарына кіретін жаңа піскен көкөністер мен жемістерге де қатысты.

Балабақшадағы тамақтану, 12 сағаттық болу шартымен, балабақшадағы сабақтар сияқты, уақытында нақты белгіленген төрт мезгіл тамақтан тұрады:

Таңғы ас,

2 таңғы ас

Кешкі ас,

Бесін ас,

Кешкі ас

Маңызды шарт - кем дегенде 5 тағамды қамтитын қатаң диета. Оның үстіне үшеуінде ыстық тағам болуы керек.Сонымен қатар, таңғы ас күнделікті калория мөлшерінің шамамен 25%, түскі ас - 40%, түстен кейінгі тағамдар - 15%, кешкі ас - 20% құрайды.

Әртүрлі тағамдарды және олардың дұрыс айналуын қамтамасыз ету үшін мәзірді бірнеше күн бұрын, тіпті жақсырақ - бір апта бойы дайындаған жөн. Егер сүт және сүт өнімдері баланың диетасына күн сайын енгізілсе, таңғы ас, түскі және кешкі ас үшін бірінші және екінші курстарды 2-3 күннен кейін жиі қайталаған жөн. Бұл сонымен қатар мектеп жасына дейінгі баланың жақсы тәбетін сақтауға мүмкіндік береді. Бір жақты тамақтанудан бас тарту керек - негізінен ұн және сүт: балада жазғы-күзгі кезеңде де витамин тапшылығы пайда болуы мүмкін.

Таңғы асқа ыстық сусын (какао, шай) жақсы, оның алдында кез келген ыстық тағам (мысалы, ботқа немесе омлет), ол өте көлемді емес және ұзақ уақыт дайындауды қажет етпейді.

Түскі ас кезінде балаңызға сорпа немесе борщ беруді ұмытпаңыз. Өйткені, көкөніс немесе ет сорпаларына негізделген алғашқы курстар асқазан рецепторларының күшті стимуляторлары болып табылады. Бұл тәбетті арттыруға және ас қорыту процесін жақсартуға көмектеседі.

Түстен кейінгі тағамдар мен кешкі ас жеңіл болуы керек. Бұл көкөніс, жеміс, сүт және жарма тағамдары болуы мүмкін. Бірақ егер баланың тәбеті төмендесе, кешкі ас кезінде белгілі бір тағамның мөлшерін емес, оның калориясын арттыруға болады: кешкі ас түскі асқа қарағанда тығызырақ болсын. Осылайша сіз дамып келе жатқан денеге энергия шығындарын көтеруге көмектесе аласыз.

Жаңа піскен көкөністер, жемістер мен жидектер балалар үшін өте пайдалы. Мектеп жасына дейінгі бала оларды шикі күйінде немесе олардан дайындалған ыдыс-аяқ түрінде тұтына алады. Бірінші және екінші курстардың алдында салаттарды ұсынған дұрыс, өйткені олар ас қорыту шырындарының қарқынды өндірісіне ықпал етеді және тәбетті жақсартады.

Егер сіз таңғы асқа, түскі асқа және кешкі асқа (аз ғана болса да) салат берсеңіз, бұл әсіресе жақсы болады. Жаңа піскен жемістер түскі ас үшін өте қолайлы. Бірақ тамақтану арасындағы аралықта оларды балаға, әсіресе тәттілерді ұсынбаған дұрыс.


            Жұмыртқа мектеп жасына дейінгі балаларға пайдалы. Өйткені олардың құрамында А және Д дәрумендері, фосфор, кальций, темір көп. Жұмыртқаны шикі түрде беруге болмайды, өйткені сальмонелла жұқтыру қаупі бар.

Алты жасар балада электролит алмасуы әлі де тұрақсыз, сондықтан оның денесіне суды шамадан тыс қабылдау жүрек пен бүйрекке қосымша стресс тудыруы мүмкін. Мектеп жасына дейінгі баланың суға күнделікті қажеттілігі 1 кг салмаққа орташа есеппен 60 мл құрайды. Кейбір балалар жаздың ыстық күндерінде көп ішеді. Бірақ шөлді қандыру үшін сұйықтықты көп ішудің қажеті жоқ. Балаңызды аз-аздан және кішкене жұтыммен ішуге үйрету маңызды. Ауызды суық сумен шаюмен шектелуге болады.

Мектеп жасына дейінгі балаларға тамақты бумен пісіру немесе ұсақтау қажет емес. Қуырылған тағамдарды пісіруге болады, бірақ онымен тым көп алшақ болмау керек, өйткені қуыру кезінде майдың тотығу қаупі бар, бұл шырышты қабықтарды тітіркендіреді, күйдіреді және іштің ауырсынуын тудырады. Сондықтан пеште ыдыстарды бұқтырған және пісірген дұрыс.

Ұсынылмайды!


         Кейбір тағамдар мектеп жасына дейінгі баланың диетасында өте қажет емес. Ұсынылмайды: ысталған шұжықтар, майлы ет, кейбір дәмдеуіштер: бұрыш, қыша және басқа да ыстық дәмдеуіштер. Дәмін жақсарту үшін тағамға ақжелкен, аскөк, балдыркөк, жасыл немесе пияз, сарымсақ қосқан дұрыс. Соңғысы, сонымен қатар, патогендік микробтардың өсуін тежеу қабілетіне ие. Кейбір қышқыл шырындарды (лимон, мүкжидек), сондай-ақ кептірілген жемістерді пайдалансаңыз, тағамның дәмі айтарлықтай жақсаруы мүмкін.

       Балабақшада тамақтануды ұйымдастыру қатаң ережелерге бағынады. Өнімнің сапасы мен мөлшерін аспазшы, мектепке дейінгі білім беру ұйымы әкімшілігінің өкілі және медицина қызметкері – қабылдамау комиссиясы бақылағанға дейін тағам топқа енгізілмейді. Бақылау нәтижелері арнайы журналға жазылады. Егер қандай да бір дәлсіздіктер анықталса (мысалы, салмақта немесе пісіру технологиясын бұзуда), ыдыс-аяқтарды осы дәлсіздіктер жойылғаннан кейін ғана ұсынуға болады.


Пісіргеннен кейін күнделікті үлгі алынады:

Салқын тағамдар, бірінші тағамдар, гарнирлер, үшінші және басқа тағамдар үшін - кемінде 100 г.

Үлгі бөлек тоңазытқышта 48 сағат сақталады. Үлгісі бар ыдыста тамақтандыру уақыты мен сынама алу күні көрсетілген белгі қойылады. Күнделікті үлгінің дұрыс таңдалуын және сақталуын бақылауды нұсқау алған жауапты тұлға жүзеге асырады.

Балабақшадағы тамақтану: ата-ана бақылауы.


Ата-аналар да балаларының тамақтануында белсенді рөл атқара алады. Олар мүмкін емес, сонымен қатар керек.

                Сіз балабақшаға барар алдында мектепке дейінгі мекеменің веб-сайтында оның мәзірін қарап, балаңызды балабақша өнімдеріне ауыстыруға болатындығынан бастай аласыз. Бұл сәтті бейімделуді ішінара қамтамасыз етеді.

Мектепке дейінгі білім беру мекемесінде балалардың тамақтануын ұйымдастыру отбасындағы баланың дұрыс тамақтануымен үйлесуі тиіс. Біз үй тағамдары балабақшаның диетасын толықтыруға тырысуымыз керек.


           Екіншіден, ата-ана баланың қандай да бір өнімге аллергиясы болса, мұғалімдерді ескертуге міндетті. Нәрестенің аллергенмен қоректенбеуін қамтамасыз ету үшін менеджердің атына «тыйым салынған» тағамдарды тізімдейтін өтініш жазу және балалар емханасының педиатрынан анықтама беру жеткілікті.

Балабақшадағы тамақтануға бас медбике жауапты. Сұрақтарыңыз болса, оған хабарласуыңыз керек. Егер медбике балабақшада болмаса, онда ол өз міндеттерін орындайтын адаммен және, әрине, барлық сұрақтар бойынша менеджермен байланысады.

Балабақшадағы тамақтану: сұрақтар тудыруы мүмкін тағамдар.

Балабақша мәзірінен табуға болатын көптеген өнімдер ата-аналар арасында сұрақтар тудырады. Қайталап айтайық, тұтынуға рұқсат етілген және рұқсат етілмеген өнімдердің барлығы SanPin қосымшаларында көрсетілген.

Мысалы, қайнатылған шұжықтарды балабақшада тұтынуға рұқсат етіледі, алайда айына 1-2 реттен көп емес, содан кейін термиялық өңдеуден кейін және 3 жастан асқан балаларға.

Егер балық ұсынылса, онда тек филе. Сонымен, рұқсат етілгендерге поллок, лосось, ақсерке, треска, қызғылт лосось, скумбрия және тіпті майшабақ (тұздалған) кіреді.


             Консервіленген тағамдар, мысалы, сквош уылдырығы, маринадталған қияр, тыйым салынған тағамдар тізімінде жоқ.

Мектепке дейінгі мекемедегі балалардың қуанышы үшін олар кәмпиттер де бере алады, бірақ ол айына бір рет шектеледі.